ד"ר שימרית פרידנזון חיו
אוכלוסיות שונות מושפעות ממשבר הקורונה בדרכים שונות. אבל אם במקרה אתם הורים בתקופה זאת, משבר הקורונה מפגיש אתכם עם אתגרים שלא חשבתם עליהם. אחרי שהתגברתם על ההלם הראשוני שכנראה רק עכשיו הילדים למדו באמת איך לשטוף ידיים, נפלה הבשורה כי הילדים בבית עד להודעה חדשה. רשימת המטלות החדשה כוללת בניית סדר יום לילדים, העמדת 4 ארוחות ביום, הכשרת בזק כמורה/גננת במטרה להעביר תכנים חינוכיים ו/או איכותיים לילדים, זאת במקביל כמובן לעבודה מהבית/עבודה במשמרות עם בן/בת הזוג או חרדה גוברת משום יציאת פתע לחל"ת ללא תאריך סיום.
אז לא פחות חשוב מלשמור על הילדים, חשוב גם לשמור על אלו שמנווטים את הספינה הביתית. הרשת מוצפת במאמרים ורעיונות על מה לעשות עם הילדים, אבל מה איתכם?
כמה נקודות כדי לשמור על השפיות:
1. תאמו עמדות: פתחו שיחה עם בן/בת הזוג בנושא הקורונה, תחושותיכם והמצב החדש בבית. נהלו דיון פתוח על מה אתם מאמינים שיהיו האתגרים בתקופה זו, מה החששות והציפיות האחד מהשנייה ולמה אתם זקוקים מבן/בת הזוג כדי לעבור התקופה בשלום. כתלות בגיל הילדים, מומלץ גם לערוך שיחה כזאת בפורום משפחתי, תוך התייחסות למצב הקיים ולאפשרות של החמרה בסגר או בידוד ביתי.
2. תנו מקום לחרדה: משבר הקורונה הכניס חרדה כמעט לכל בית. בין אם אתם חווים חרדה בריאותית, קיומית או כלכלית, אתם לא לבד. פעלו בשני מישורים: עובדות ותחושות. עבורכם, עבור בני הזוג ועבור הילדים בדקו את העובדות הנוגעות לקורונה כדי להשיב תחושת בטחון, פרספקטיבה ושליטה במצב. למרות הצורך להישאר בעניינים שימו לב שאתם לא צמודים מידי לחדשות, דבר העלול להגביר חרדה. לצד זאת , תנו מקום לתחושות פנימיות, נהלו שיח פתוח ומתמשך בבית הנותן לגיטימציה לפחדים וחרדות ולא משאיר אף אחד לבד. ההתמודדות עם תחושות של חרדה מתמשכת עלולה להיות מאתגרת ולא מוכרת עבור רבים. פנו לעזרה של חברים, משפחה ואם יש צורך פנו לעזרה מקצועית של פסיכולוג או איש/אשת בריאות הנפש.
3. הכנתם לו"ז לילדים, הכינו אחד גם לעצמכם: אם אתם עובדים מהבית צרו לכם מרחב של עבודה בתוך הבית שכולל מקום וזמנים. כוונו למשך זמן ריאלי ותהיו מוכנים להגמשת הלו"ז למקרה הצורך. חשוב לא פחות לייצר בלו"ז הפוגות והפסקות ריענון עבורכם. בזמן שאתם עובדים הכניסו בלו"ז הפסקות קפה או שיחות טלפון. בלו"ז הביתי הכללי השאירו לעצמכם זמן לפעילות נעימה ואהובה, כמו ספורט, נגינה, מדיטציה, הקשבה למוזיקה, יצירה וכו'.
4. הישארו בתנועה: פעילות ספורטיבית משפיעה באופן ישיר על מצב הרוח ועל היצירתיות. שלבו תנועה וספורט עם הילדים והפכו את הפעילות לחלק מהיום עבור כל יושבי הבית: תרגלו יוגה עם הילדים או הכינו מסלול מכשולים בבית.
5. שימרו על קשר: משבר הקורונה משאיר אותנו בבית צמודים לבן/בת הזוג. השתדלו להשאיר זמן לשיחה יומית בתקופה זו ואף לפעילות משותפת. לא פחות חשוב הוא להישאר מחוברים לחברים ומשפחה. במקרה זה, הטכנולוגיה משרתת אותנו מצוין ומאפשרת להיות בקשר, לבדוק לשלומם של אהובינו ואף לייצר פגישה לקפה ווירטואלי עם מספר חברים שכל אחד מביא את הקפה מהבית ומתחבר לשיחה עם הפרלמנט הקבוע שלו.
6. התמסרות למצב החדש: בסופו של דבר זה יעבור. עד אז התמסרו לגזירה, תנו מקום לקסם בחוסר האונים שנכפה עלינו, לתחושת השחרור, ההתכנסות, האלתור והאפשרות לבילוי זמן משמעותי עם אלו החשובים לנו ביותר.
הכתבה התפרסמה לראשונה במגזין "פיסכולוגיה קלינית מדוברת" https://www.facebook.com/clinicalpsyIsrae
Comentarios