ד"ר שימרית פרידנזון חיו
**המאמר פורסם לראשונה באתר YNET. קישור מופיע בסוף הכתבה.
מאז החל משבר הקורונה הרשתות, המיילים והווטסאפים שלנו התמלאו בזרם בלתי פוסק של רעיונות איך להעסיק את הילדים. אנחנו בהצפת מידע ותכנים, רבים מהם טובים, חינוכיים ומלאי יצירתיות. רבים מאיתנו, לעומת זאת, מוצאים את עצמנו, במקרה הטוב, מסתכלים בתמונות יפות של יצירות של ילדים שאינם שלנו, ובמקרה הפחות טוב פשוט מתעלמים. בתור מישהי עם ידיים שמאליות בעצמי, אני שמה לב לשאלה שעו
לה ברשת – מה על ההורה הלא יצירתי, זה שאכפת לו מהילדים שלו אבל לא עבר הכשרה של גננת לאחרונה ולא בטוח איזה תכנים לבחור ואיך להעביר את הזמן עם הילדים כדי שיהיה משמעותי.
שלוש עקרונות להורה שאכפת לו אבל הוא קצר בזמן או בכישרון:
1. כמות או איכות?
זרם התכנים האין סופי מייצר תחושה פנימית שכדאי כל יום ליצור תוכן למידה שונה ומגוון. בעוד גיוון הוא חשוב, הטמעה של חומרי לימוד, במיוחד בגילאים צעירים, נעשית דווקא על ידי הצגה של חומר חדש וחזרה עליו תוך הרחבה. כך למשל, אם נקריא סיפור כמה ימים ברצף, לאט לאט, ובעזרת שאלות מנחות, נוכל לראות את התפתחות החשיבה וההבנה אצל הילדים. כאשר אנו בוחרים נושא אחד ומרחיבים אותו, אנו מעודדים למידה לעומק ומקלים מעט על עצמנו בצורך להמציא את הגלגל כל יום מחדש.
2. איך מספיקים הכל?
בזמן שאנחנו בבית עם הילדים אנחנו גם נדרשים למטלות הבית: הכנת ארוחות, כביסות וניקוי הבית. ילדים בכל הגילאים יכולים לעזור במטלות הבית כאשר אנו מתאימים את המטלה אליהם. כך נייצר למידה, חוויה חיובית ונספיק לסדר ולארגן. כך למשל, כשאנו עובדים עם הילדים על משימה כמו הכנת ארוחה אנו עובדים גם על מוטוריקה עדינה (קילוף, חיתוך) וגם על תכנון וסידור של משימות (למשל כשעוקבים אחר מתכון). נוכל להפוך משימה יומיומית כמו כביסה למהנה: הילדים הקטנים בבית יכולים להעביר את הכביסה לקערה ומשם למשטח קיפול ואלו הגדולים יותר יכולים למצוא את התאמת הגרביים כמשימה מהנה, במיוחד אם נחביא חלק מהגרביים במקומות שונים בבית.
3. מה המסך המועדף עליכם?
ככל שהמסך יותר פרטי (וקטן) קשה לנו כהורים לדעת מה קורה ולכוון את הילדים. כך, צפייה בתוכנית עדיפה בטלוויזיה מאשר במסך קטן משום מנח הצפייה, מיעוט יחסי של הסחות וחוויה יותר שיתופית בבית. מעבר לכך, מחקרים מראים שצפייה משותפת במסך יכולה לתגבר למידה ולהשפיע על אוצר המילים, במיוחד אם לאחר הצפייה ההורה מתעניין במה שהילד צפה בו ושואל עליו. הקפידו לבחור תוכן איכותי המותאם לרמה ההתפתחותית של הילד. תוכניות איכותיות לילדים צעירים יכללו נרטיב סיפורי ברור ומקצב המתאים לגיל הצופה. לעיתים קרובות תוכניות אלו מתייגות חפצים ועצמים ופונות בדיבור ישיר לילדים (כמו למשל ב"דורה" או "רחוב סומסום"), מה שיכול להועיל לכישורי שפה. אופציה נוספת היא משחקים חינוכיים במחשב, כך הילד גם מרוויח מעבודה על מוטוריקה עדינה בעזרת העכבר, וגם יכול להיחשף לתוכן חינוכי המשלב משחק והנאה (כמו למשל באתר של מט"ח "הסוד של מיה").
לסיכום, למרות שכבר מדברים על אסטרטגיות יציאה נראה כי יש עוד זמן בו הילדים יעבירו זמן משמעותי בבית. אז תרגישו בנוח לחזור על החומר ולצרף את הילדים למטלות הבית, דברים אלו עוזרים לכם ומפתחים כישורים שונים בילדים. כשהילדים או אתם זקוקים להפוגה, פנו למסך, אך השקיעו מחשבה בתוכן הנצפה ובסוג המסך הנבחר כדי למקסם את זמן המסך לתועלות חינוכיות והתפתחותיות.
קישור לכתבה המקורית ב YNET:
https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5718482,00.html
Comments